Διοικητικά ανήκει σήμερα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρξε έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Ο πληθυσμός του είναι 551 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Το Κεραμίδι είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.
Το Κεραμίδι χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα σε απομονωμένη περιοχή που αποτελούσε καταφύγιο από τους Τούρκους κατακτητές αλλά και από τους πειρατές που πραγματοποιούσαν συχνές επιδρομές στις ακτές του Αιγαίου. Μέχρι την δεκαετία του 1950 ο οικισμός δεν είχε πρόσβαση από την στεριά και ο μόνος δρόμος επικοινωνίας ήταν ο θαλάσσιος.
Το Κεραμίδι σήμερα
Στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, στα 300 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε το Κεραμίδι.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό της περιοχής, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Πριν ακόμα μπείτε στο χωριό, η εικόνα του από μακριά εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη, αφού βλέπει τα παραδοσιακά σπίτια του, χτισμένα αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Η βόλτα σας στο εσωτερικό του θα σας προσφέρει απόλυτη ηρεμία – αφού ούτε αυτοκίνητα επιτρέπεται να κινούνται- αλλά και θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες.
Πετρόχτιστα σοκάκια, πέτρινα σπίτια, επιβλητικά αρχοντικά, ψηλά γεφύρια, πέτρινες βρύσες και πανέμορφοι κήποι είναι μόνο κάποια από αυτά που θα τραβήξουν την προσοχή σας.
Σίγουρα θα κάνετε μια στάση στην πλατεία του χωριού, με τα πανύψηλα πλατάνια και τις ταβέρνες.
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η παραλία Καμάρι που αποτελεί αγαπημένο μέρος της νεολαίας την καλοκαιρινή περίοδο.
Τον χειμώνα όλα είναι εξίσου όμορφα, καλυμμένα από το λευκό πέπλο του χιονιού.
Στο χωριό μένουν 550 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ κάποιοι και με τον τουρισμό.
Έχει ενδιαφέρον: Μέσα στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Τι να δοκιμάσουμε: Σε όλα τα χωριά θα βρείτε εξαιρετικά κρέατα, παραδοσιακές πίτες, ντόπια τυριά, μέλι και γλυκά του κουταλιού.
Φωτογραφίες από Μαρία Ηλιάκη