Σύντομο ιστορικό
Ερχόμενος ο επισκέπτης από την επαρχιακή οδό Βόλου - Καναλίων 2 χιλ. περίπου πριν φτάσει στο χωριό μας, στα δεξιά του δρόμου θα συναντήσει μία πάροδο, η οποία σε απόσταση 200 μ. θα βρει το εξωκκλήσι του Αγίου Τρύφωνος. Ο Άγιος Τρύφων είναι ένας εκ των 20 άγιων ιαματικών Αναργύρων που εορτάζει η εκκλησία μας.
Ο Άγιος Τρύφων εορτάζει στην 1η του μηνός Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Το εξωκκλήσι μας αυτό είναι κτισμένο επάνω σε ένα φυσικό λόφο. Πολύ πιθανόν και σ΄ αυτή την ευρύτερη περιοχή να υπήρχε από τα αρχαία χρόνια ζωή και μάλιστα αγροτική. Ο άγιος Τρύφων είναι προστάτης και των καλλιεργειών της γης. Γι αυτό κάθε χρόνο η εκκλησία μας ορίζει να τελούμε αγιασμό και τον λεγόμενο «αφορισμό του αγίου» περί παντός είδους βλαβερού επί των καλλιεργειών των πιστών. Οι πιστοί στο τέλος τον παίρνουν και ραντίζουν τους κήπους και όλες τις καλλιέργειές τους.
Όπως μαρτυρεί μία εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή: «Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΕΙ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1968 ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΑΝΑΛΙΩΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΙΕΡΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΕΥΟΝΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ. ΚΟΥΖΙΩΚΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ Α. ΤΣΙΑΝΤΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΤΖΗΤΡΙΑΝΤΑΦΎΛΛΟΥ»
O ναός στη σημερινή του μορφή είναι από το 1968, προφανώς υπήρχε άλλος παλαιότερος σ΄ αυτή τη θέση. Άλλωστε στα κειμήλια της εκκλησίας σώζονταν δύο εικόνες δεσποτικές - Χριστός και Παναγία- οι οποίες φέρουν χρονολογία 1860 και μάλιστα σε κάποιες διακρίνεται και το όνομα του δωρητή υπέρ υγείας.
Μία άλλη με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου καθώς την είχε καταστρέψει η υγρασία αφού συντηρήθηκε και έφυγε από πάνω της το θέμα ήταν επιζωγραφισμένη με την εικόνα του Χριστού κατά το 1920 και φάνηκε πως είχε από κάτω άλλη παράσταση με θέμα τον άγιο Τρύφωνα και μάλιστα με την ίδια τεχνική με τις άλλες δεσποτικές του τέμπλου με την ίδια χρονολογία 1860. Μετά από πολυχρόνιο κόπο από ειδικούς συντηρητές που ανέλαβαν να μας την καθαρίσουν, διαπιστώθηκε πως το πρόσωπο και το δεξί χέρι του αγίου Τρύφωνος ήταν κατεστραμμένα, το όνομά του όμως στις γωνίες επάνω διακρινόταν καθαρά.
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να επιζωγραφιστούν τα σημεία που έλειπαν, μιας και ήταν σημαντικά για την προσευχή των πιστών (π.χ. πρόσωπο του αγίου), εφόσον για μας τους χριστιανούς αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν μόνο ιστορική αξία αλλά και λατρευτική, η οποία δεν μπαίνει στο μουσείο... Αυτό που αξίζει κανείς να παρατηρήσει σ΄ αυτή την εικόνα, από καλλιτεχνικής άποψης, είναι ότι ο άγιος παρουσιάζεται σαν ιατρός κρατώντας με το αριστερό του χέρι το κουτί με τα φάρμακα, ως ιατρός Ανάργυρος, και με το δεξί του χέρι που είχε καταστραφεί τελείως, προφανώς κρατούσε κάποια λαβίδα.
Με την αισθητική αποκατάσταση που έγινε στην εικόνα, τώρα κρατάει με το δεξί το γνωστό δρεπάνι που εικονίζεται στις νεότερες εικόνες, ως προστάτης των καλλιεργειών. Αν και σε ένδειξη της προστασίας των καλλιεργειών, σ΄ αυτή την εικόνα ο παλιός αγιογράφος έχει προσθέσει μία μικρή άμπελο δίπλα στο κουτί που κρατάει ο άγιος με το αριστερό του χέρι κι έτσι έδειχνε και αυτό το ιδιαίτερο χάρισμά του, του προστάτη των αμπελουργών και των λοιπών καλλιεργητών. Πάντως είναι σπάνια αυτή του η απεικόνιση.
( Καθώς πέφτουν από το παράθυρο οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου που δύει επάνω στο σώμα του Εσταυρωμένου, τον κάνουν συνάμα να "αντανακλά το Φως Του το εσπερινό"...)
Για την επίσκεψή σας στον Ναό του Αγίου Τρύφωνος
Διεύθυνση: | Εξωκκλήσι Αγίου Τρύφωνος Κανάλια Μαγνησίας, 37500 |
Τηλέφωνο: | 2428073466 | ιερέως (π. Αθανασίου Σκοπιανού: 2428074166 | fax: 2428073466 |
Κινητό τηλέφωνο: | 2428074042 |
Email: | p.AthanasiosJ.Sko@gmail.com |