Ριζόμυλος

Λαογραφικό μουσείο

Ένα όνειρο αρκετών δεκαετιών έγινε πραγματικότητα. Ένα έργο που αναδεικνύει και προβάλλει την Ιστορία και τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό του Ριζομύλου και της ευρύτερης περιοχής, γίνεται πράξη και επισκέψιμο πλέον, σ’ όλους όσους επιιθυμούν να γνωρίσουν την Ιστορία και τον Λαϊκό Πολιτισμό του Ριζομύλου και της περιοχής μιας άλλης εποχής.

Το λαογραφικό μουσείο του Ριζομύλου είναι η γέφυρα που ενώνει το απώτατο παρελθόν και φτάνει έως τα σήμερα. Το προσωπικό μεράκι και η συλλογικότητα των ανθρώπων, που με πολύ αγάπη συνέλεξαν την “ΨΥΧΗ” του λαογραφικού, οφείλουμε ένα ευχαριστώ.

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Δεκέμβριου 2019 στις 17.00 το απόγευμα στο Ριζόμυλο.

Η υποδομή και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητες του, έχουν σκοπό να συνεγείρουν την συνέργεια των ανθρώπων της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας σε μια ακόμη πολιτισμική δράση που θα είναι η ενεργός λειτουργία του Μουσείου στο Ριζόμυλο, αλλά θα αποτελέσουν και πολιτισμικό κέντρο αναφοράς και πόλο πολιτισμού για την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Τοπικής Κοινότητας Ριζομύλου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, βρίσκετε στον 1ο όροφο του κτιρίου της Κοινότητας Ριζομύλου σε χώρο εμβαδού περίπου 105 m2 το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται μέσα στην Κεντρική Πλατεία του χωριού του Ριζομύλου όπου με κατάλληλη διαμόρφωση έχουν τοποθετηθεί τα εκθέματα.

Στο Μουσείο έχουν δημιουργηθεί ενότητες σχετικές με την ζωή, την θρησκεία, την εργασία, την κατοικία, τα ήθη και έθιμα του χωριού, βιβλία, μελέτες, έγγραφα που αναφέρονται στο Ριζόμυλο, παλιές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες του χωριού. Ιδιαίτερη ενότητα έχει δημιουργηθεί για την ανάδειξη του Ριζομύλου ως Μαρτυρικού Χωριού.

Έτσι δίνετε η δυνατότητα στον επισκέπτη, να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με την πορεία του Ριζομύλου. Οι δραστηριότητες του Λαογραφικού Μουσείου ακολουθούν δύο βασικούς άξονες:

Πρώτον, την προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικού δυναμισμού.
Δεύτερον, την συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου με ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς της Ελλάδας με σκοπό την διοργάνωση επισκέψεων ομάδων φοιτητών, σπουδαστών των φορέων αυτών στον χώρο του.

Το Μουσείο δημιουργεί μια σειρά από θετικές επιδράσεις και επιρροές στην τοπική κοινωνία και οικονομία του Ριζομύλου, γεννώντας μια σειρά από πολλαπλασιαστικά οφέλη στους παρακάτω τομείς:

Πρώτον, στη χρήση τοπικών πρώτων υλών και προϊόντων. Οι απαραίτητες πρώτες ύλες για την διαμόρφωση των εγκαταστάσεων θα προέρχονται από τις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Δεύτερον, στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Οι μηχανικοί και συνεργεία που κρίνονται απαραίτητα για την υλοποίηση του προτεινόμενου Μουσείου θα προέλθουν από την τοπική αγορά. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα φιλοξενούνται από σχετικές τοπικές επιχειρήσεις.

Τρίτον, στην αξιοποίηση τουριστικών πόρων της περιοχής. Η πρόταση προβλέπει μια ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η ίδρυση και η λειτουργία του προτεινόμενου Μουσείου Πολιτισμού, Λαογραφίας και Ιστορίας Ριζομύλου συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με την τοπική κοινότητα του Ριζομύλου θα αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο τουριστών, αλλά και επιστημόνων οι οποίοι στα πλαίσια της δράσης του Μουσείου, θα επισκέπτονται το Ριζόμυλο.

Τέταρτον, στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης. Αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Μουσείου που θα καλυφθεί από το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Από την οπτική της λειτουργικότητας και της συμβολής μιας τέτοιας πρωτοβουλίας σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο αναφέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς της Ελλάδας όπου οι ομάδες των φορέων αυτών που θα επισκέπτονται το Μουσείο θα φιλοξενούνται σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο