Την ολική υποβάθμιση της Μαγνησίας, αλλά και την έλλειψη στρατιωτικής οχύρωσης, εκφράζουν φόβους ότι θα επιφέρει η απομάκρυνση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο, στρατιωτικές πηγές.
Η πληροφορία – αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα – για τη μεταφορά των μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ στον Τύρναβο και στην 110 Πτέρυγα Μάχης, «ταρακούνησε» ένστολους και τοπικούς φορείς, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, καθώς παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση, αυτή δεν θα διαρκέσει λιγότερα από μία πενταετία.
Στεφανοβίκειο: Πάνω από ένα χρόνο για πλήρη αποστράγγιση
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων διευθύνσεων, αλλά μέχρι και χθες δεν είχε παρθεί επίσημη απόφαση, ενώ ως ενδεχόμενο εξετάζεται και η μεταφορά της ταξιαρχίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
«Μιλάμε για περίπου 500 οικογένειες, οι οποίες μένουν και δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία. Αν φύγουν, αυτό θα είναι μεγάλο μείον για την εμπορική και κτηματική αγορά του Βόλου και των γύρω περιοχών.
Πρόκειται για σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην 1η ΤΑΞΑΣ, αλλά και φαντάρων που έρχονται με μεταθέσεις στην περιοχή» ανέφερε ε.α. αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας.
Η κατάσταση του στρατοπέδου, ακόμη και σήμερα, παραμένει δυσχερής. Μεγάλες ποσότητες υδάτων έχουν εγκλωβιστεί στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου και δεν υποχωρούν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα χρονικό διάστημα ενός χρόνου για την πλήρη αποστράγγιση.
Ωστόσο, η μεταφορά της ταξιαρχίας στον γειτονικό νομό, θα περιλαμβάνει και το διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να γίνουν έργα στην περιοχή, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα στη στρατιωτική μονάδα.
Υπολογίζεται ότι η μεσοβέζικη λύση, η οποία προτάθηκε, θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση ενός πλήρους αντιπλημμυρικού έργου.
Παρά το γεγονός ότι για την απόφαση αυτή ελήφθησαν υπόψιν παράγοντες «εντοπιότητας» του προσωπικού που διαμένει σε Βόλο, Λάρισα και τα ενδιάμεσα χωριά, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι συμφέρουσα για τους κατοίκους του Βόλου ενστόλους, που θα καλούνται να κάνουν καθημερινά 156 χιλιόμετρα.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει πρακτικά τους φόβους των τοπικών φορέων ότι η Μαγνησία θα υποστεί οικονομική ζημία από τη μετεγκατάσταση μίας τόσο μεγάλης στρατιωτικής μονάδας.