Σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας λίμνης Κάρλας-πως θα λειτουργεί

Θα λειτουργεί ως ταμιευτήρας για άρδευση και εκτόνωση πλημμυρών, ενώ θα υπάρξει διάνοιξη σήραγγας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο ­- Αναλυτικά το σχέδιο του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel που «έπνιξε» τη Θεσσαλία, η επόμενη μέρα

για τις πληγείσες περιοχές φαίνεται πως έρχεται με αργούς ρυθμούς. Ειδικά στην παρακάρλια περιοχή, οι κάτοικοι στους Δήμους Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται με την έως τώρα αργοπορία διατύπωσης κάποιας πρότασης, ικανής να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Τη δημιουργία μιας – νέας – λίμνης Κάρλας ως ταμιευτήρας για άρδευση και εκτόνωση πλημμυρών και τη διάνοιξη σήραγγας για την εκροή υδάτων στο Αιγαίο προβλέπει το σχέδιο του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την παρακάρλια περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο η λίμνη Κάρλα πλημμύρισε με εκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από το σπάσιμο των αναχωμάτων κοντά στον οικισμό Γυρτώνη. Σύμφωνα με υπολογισμούς της διεπιστημονικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το μεγαλύτερο ποσοστό (περί το 85-90%) των εδαφών της παρακάρλιας περιοχής που είναι τώρα πλημμυρισμένα με νερό, θα μπορέσουν να καταστούν ικανά προς καλλιέργεια περίπου τον Απρίλιο του 2025.

Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ρίχνει στο τραπέζι λύσεις επεξεργασμένες από την ειδική ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου που έχει ορίσει, θέτοντας την πρότασή του σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εκφραστεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ειδικοί, αλλά κυρίως οι πολίτες που τους αφορά άμεσα.
Αποζημίωση γεωργών

«Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να αισθανθούν ότι τους νοιαζόμαστε στην πράξη, ότι βρισκόμαστε δίπλα τους. Αποτελεί απόφασή μας η αποζημίωση των γεωργών που έχουν πληγεί από την πλημμύρα, προκειμένου να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημά τους. Αυτό όμως δεν αρκεί. Δεδομένου του κινδύνου επανάληψης αντίστοιχων πλημμυρικών φαινομένων του Elias ή του Daniel, οι γεωργοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Για να παραμείνουν στην περιοχή τους και να αποφευχθεί μια γενικευμένη μετανάστευση, θα πρέπει στους ανθρώπους αυτούς να δοθεί μια προοπτική. Η προοπτική αυτή είναι η διασφάλιση ότι, σε επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα η περιοχή τους δεν θα ξαναπλημμυρίσει και η παραγωγή τους δεν θα καταστραφεί», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κουρέτας.

Η λύση, μάλιστα, που προτείνεται από τη νεοεκλεγείσα διοίκηση «σπάει» σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα αποστράγγισης των νερών με τη διάνοιξη σήραγγας από το ΒΑ τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο και αποφυγής στο μέλλον πλημμυρικών φαινομένων. Η σήραγγα, βάσει της επιστημονικής πρότασης, θα έχει ικανή διατομή για την παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. 100-150 m3/sec) και μήκους περίπου 10,4 χλμ.
Δημιουργία και αξιοποίηση

«Το δεύτερο, όπως και οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες παραδέχονται, ο Daniel μας οδηγεί στην αναθεώρηση των θεμελιωδών ζητημάτων της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ετσι, η επέκταση κατά 22.000 στρέμματα με αχρησιμοποίητες εκτάσεις του Δημοσίου και άλλες ακατάλληλες για γεωργοκτηνοτροφική εκμετάλλευση περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα Λίμνη Κάρλα, που θα καταλαμβάνει μια συνολική έκταση 60.000 στρεμμάτων. Έτσι, η νέα Λίμνη Κάρλα μπορεί να αξιοποιείται τόσο ως ταμιευτήρας παροχής αρδευτικού νερού, καθώς και ως σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο εκτόνωσης και παροχέτευσης πλημμυρικών υδάτων του Πηνειού προς το Αιγαίο, δίνοντας σημαντική προοπτική για την παραμονή του τοπικού πληθυσμού στην περιοχή», προσθέτει ο κ. Κουρέτας.

Ειδικά για τη – νέα – λίμνη το μέσο βάθος της υπολογίζεται στα 4,5 μέτρα και χωρητικότητα συνολικά περίπου 270 εκατ. κ.μ. νερού. Από αυτά, κοντά στα 100 εκατ. κ.μ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των περίπου 230.000 στρεμμάτων βαμβακιού ή άλλων καλλιεργειών.

Πηγή:ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση στο περιεχόμενο