Πόλος έλξης η λίμνη Κάρλα με 49 είδη υδρόβιων πουλιών

Η λίμνη Κάρλα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για όσους ενδιαφέρονται για την ορνιθοπαρατήρηση και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού στη Μαγνησία.

Ο σπουδαίος αυτός υδροβιότοπος, μαζί με το Δέλτα του Πηνειού και τη λίμνη της Σκήτης,

είναι οι τρεις περιοχές, που συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η βιολόγος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, η οποία από το 2010 κατέχει τη θέση της προέδρου στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, Δέλτα Πηνειού, γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξία του οικοσυστήματος. Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι διανύει αισίως τον δέκατο χρόνο παραμονής της σε μία θέση με πολλές απαιτήσεις, η οικολογία λιμνών και ποταμών είναι ένα από τα γνωστικά της αντικείμενα.
Η κ. Κάγκαλου, η οποία πλέον μένει μόνιμα στην Ξάνθη, όπου διδάσκει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά στο παρελθόν έζησε και στον Βόλο, την περίοδο που διετέλεσε επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για τις προοπτικές που δημιουργεί η πρόταση για το bird watching, επισημαίνοντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μία δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη.

Η παρατήρηση της ορνιθοπανίδας δεν είναι άγνωστη έννοια για τον Φορέα Διαχείρισης, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. «Πρόσφατα είχαμε τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών, κάτι που αποτελεί μία από τις βασικότερες δουλειές μας. Αυτό είναι το επιστημονικό κομμάτι του αντικειμένου μας. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε την ορνιθοπανίδα στις προστατευόμενες περιοχές. Ύστερα κάνουμε reporting, δηλαδή στέλνουμε τα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το οποίο εποπτευόμαστε και στη συνέχεια εμπλουτίζονται οι βάσεις δεδομένων της Κομισιόν. Για τις μεσοχειμωνιάτικες παρατηρήσεις συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ φέτος διεξήχθησαν υπό τον συντονισμό ευρωπαϊκής ομάδας, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και τα στελέχη του Φορέα, που είναι επιστήμονες με εμπειρία και γνώσεις», εξήγησε η κ. Κάγκαλου, που σημείωσε πως έτσι καταγράφονται υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με τους προαναφερόμενους πληθυσμούς, παρότι ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως είναι τα θαλασσοπούλια και τα αρπακτικά.

Φέτος στην Κάρλα παρατηρήθηκαν δεκάδες είδη, για τα οποία η κ. Κάγκαλου τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι όσο ο υδροβιότοπος της Κάρλας αποκτά σταθερότητα, τόσο αυξάνεται και η ποικιλότητα των πτηνών που διαχειμάζουν. Το ζητούμενο είναι να βρίσκουν τροφή και ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης το διάστημα που επισκέπτονται την περιοχή. Γενικότερα οι συνθήκες του οικοσυστήματος παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η στάθμη του νερού επηρεάζει τα είδη, που μπορούν να σταθούν. Άλλα πουλιά βρίσκουμε στο Δέλτα του Πηνειού, όπου συναντούμε μεγαλύτερους πληθυσμούς από ασημόγλαρους ή κορμοράνους και άλλα είδη βλέπουμε στην Κάρλα, όπου έχουμε π.χ. περισσότερους πελεκάνους. Στη φετινή παρατήρηση καταγράψαμε 49 είδη από υδρόβια πουλιά. Παρουσία πουλιών έχουμε και στους άλλους ταμιευτήρες, αλλά όπως και να το κάνουμε, η Κάρλα και το Δέλτα του Πηνειού είναι τα δύο πιο εμβληματικά σημεία».

Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη μίας μορφής θεματικού τουρισμού, όπως είναι το bird watching, μπορεί να δώσει προοπτική βιωσιμότητας σε ολόκληρη της περιοχή, με την έμπειρη βιολόγο να λέει: «Μας χαροποιεί η πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εντάξει στο τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας κι ευρύτερα της Θεσσαλίας, την ορνιθοπαρατήρηση. Άλλωστε, πρόκειται για μία δράση που ήδη κάνουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας. Η παρατήρηση των πουλιών μπορεί να γίνεται είτε από μεμονωμένους επισκέπτες, είτε από γκρουπ τουριστών, που αρέσκονται στο bird watching. Ο Φορέας Διαχείρισης κάνει πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, π.χ. με μαθητές από σχολεία που έρχονται στην Κάρλα, ενώ κάνουμε παράλληλα projects, όπως ήταν το θερινό σχολείο που πραγματοποιήσαμε πέρυσι. Και φυσικά όλο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με το Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου, που ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018 στα Κανάλια Μαγνησίας, αλλά και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση στο περιεχόμενο