Πανηγύρι του Αη Γιώργη στο Κεραμίδι

Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του Κεραμιδίου Μαγνησίας κάθε χρόνο τιμούν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου τηρώντας ένα πατροπαράδοτο έθιμο.


Έτσι, σύμφωνα με το έθιμο, ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Γεωργίου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέρουν στην εκκλησία μεγάλες ποσότητες σφάγιων από αιγοπρόβατα και μοσχάρια περίπου 700 κιλών, διατηρώντας έτσι το έθιμο της θυσίας των αμνών στην Χάρη του Αγίου.

Από την προηγούμενη ημέρα αρχίζει η προετοιμασία του μαγειρέματος των κρεάτων με την συνδρομή των κατοίκων του χωριού.

Το "φαγητό του Αγίου" όπως αποκαλείται, είναι μια παλιά συνταγή που χάνεται η προέλευσή της στα βάθη των χρόνων και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Επιγραμματικά η συνταγή αποτελείται από κομμάτια κρεάτων, ψιλοκομμένα κρεμμύδια σοταρισμένα με ελαιόλαδο, διάφορα μπαχαρικά, βούτυρο, σιτάρι κομμένο, ντομάτα “πελτέ” και άλλα υλικά .

Όλα αυτά μαγειρεύονται σε 20 παραδοσιακά μεγάλα καζάνια στην φωτιά με παραδοσιακό τρόπο από περίπου 25 άνδρες και γυναίκες υπό την καθοδήγηση των παλαιοτέρων και με την “Χάρη” του Αγίου φτιάχνεται το λεγόμενο "πλιγούρι".

Κατά τις 12 το μεσημέρι, ανήμερα της γιορτής, χτυπάει η καμπάνα της εκκλησίας σε ένδειξη ότι το φαγητό του Αγίου είναι έτοιμο, καλώντας έτσι τους κατοίκους του χωριού καθώς και τους επισκέπτες του, να προσέλθουν στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας ώστε να τους μοιραστεί το φαγητό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν, τα δέρματα από τα προσφερόμενα ζώα δημοπρατούνταν για την οικονομική ενίσχυση του Ναού. Στις μέρες μας, λόγω της ευτελής αξίας των δερμάτων αυτών δεν πραγματοποιείται το έθιμο. Πλέον, για την οικονομική ενίσχυση του Ναού, ο κάθε επισκέπτης καταθέτει χρηματικό ποσό της αρεσκείας του σε δίσκο που υπάρχει για τον σκοπό αυτό.
Άλλο ένα έθιμο, το οποίο σήμερα δεν πραγματοποιείται, ήταν η συγκέντρωση σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του σχολείου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (τραπέζια , πάγκους , καρέκλες), όπου εκεί όλοι μαζί συνέτρωγαν το φαγητό του Αγίου έχοντας και εδέσματα από τα σπίτια τους.

Στην συνέχεια “στήνονταν” χορός με την παραδοσιακή “κομπανία”(μουσικά όργανα) του χωριού και η γιορτή ολοκληρώνονταν με τον εσπερινό και το “ύψωμα” του Αγίου Γεωργίου.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου εκτός εάν το Πάσχα είναι αργότερα οπότε το πανηγύρι μεταφέρεται για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Αξίζει να επισκεφτείτε την ημέρα εκείνη το χωριό παρακολουθώντας την χαρμόσυνη ακολουθία στην παλιά εκκλησία και στην συνέχεια να γευτείτε το φαγητό του Αγίου Γεωργίου καθώς η παράδοση λέει ότι το φαγητό αυτό εκείνη την μέρα λόγω της Χάρης του Αγίου έχει ιδιαίτερη νοστιμιά και αν προσπαθήσετε να το κάνετε σπίτι σας η γεύση δεν θα είναι η ίδια…

Πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Μετάβαση στο περιεχόμενο