Κερασιά

Περιηγηθείτε στην Κερασιά και επισκεφθείτε τα καταστήματα, την πλατεία, τα μουσείο και πολλά άλλα. Κάντε συχνές στάσεις για να βγάλετε φωτογραφίες στο δρόμο και απολαύστε ενδιαφέροντα σχόλια από τους κατοίκους.

Μια μέρα στην Κερασιά λοιπόν.

Η Κερασιά είναι χτισμένη στους πρόποδες του ΒΔ Πηλίου. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια μεγάλη πλατεία, όπου εκεί γίνονται όμορφα πανηγύρια (29-30 Ιουνίου), καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Προχωρώντας το καλντερίμι συναντάς το τοξωτό γεφύρι (1886) που σε οδηγεί στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου (πολιούχο του χωριού).

Στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσεις το Δημοτικό σχολείο όπου φιλοξενεί το κέντρο ενημέρωσης ορεινού βορείου Πηλίου και την έκθεση του λογοτέχνη Ηλία Λεφούση, που τα μέλη του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου θα σας ξεναγήσουν και θα σας ενημερώσουν για την Αυτοφυή Ορχιδέα του Βορείου Πηλίου.

Την περίοδο δε, που οι αυτοφυείς ορχιδέες βρίσκονται στη φάση της άνθησης (από Μάρτιο έως τέλος Μαΐου) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, πλέον της ενημέρωσης εντός του Κέντρου, να ξεναγηθούν στο φυσικό περιβάλλον και να μυηθούν στον μυστικό και ιδιαίτερο κόσμο των άγριων ορχιδέων. Πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι εισηγήσεις διαφοροποιούνται αναλόγως των φιλοξενούμενων. Έτσι, στην περίπτωση της επίσκεψης σχολείων υπάρχει, ήδη, εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο με βάση την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι κατανοητές.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν οι επισκέπτες για το έργο και τη ζωή του αείμνηστου λογοτέχνη Κερασιώτη Λεφούση Ηλία, να αντικρύσουν το σύνολο των βιβλίων, καθώς και των επανεκδόσεων αυτών, τις τιμητικές του βραβεύσεις Φορέων της Θεσσαλίας, τα αναμνηστικά από συνέδρια και ημερίδες στις οποίες συμμετείχε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις αφίσες από διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες ήταν κύριος ομιλητής, τη γραφομηχανή που γράφτηκαν τα περισσότερα από τα βιβλία του, καθώς βέβαια και το Β΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος που δόθηκε για το βιβλίο «Ασημίνα Λαΐου – Ο Εθνικός Δρυμός των Δακρύων» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1985. Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν παλαιές στιγμές του συγγραφέα σε βίντεο, ενώ αν πρόκειται για σχολεία, να παρουσιαστούν τα ειδικά προγράμματα που έχουν ετοιμαστεί για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Στον ίδιο χώρο φωτογραφίες παλιές και πιο σύγχρονες, καθώς και διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία θυμίζουν, ταξιδεύοντας τόσο στους κατοίκους καθώς και στους μαθητές μικρότερους επισκέπτες το παλιό σχολείο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Προχωρώντας μπορείς να κάνεις μια στάση στη βρύση απολαμβάνοντας τη δροσιά του πλάτανου. Στη συνέχεια θα συναντήσεις την έδρα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑΣ με το μικρό θεατράκι και το πλούσιο ιστορικό-λαογραφικό φωτογραφικό υλικό του Στουρνάρα Αλεξάνδρου, όπουαποτελεί χώρο συναντήσεων, επισκέψεων και εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα είναι χώρος μελέτης της τοπικής ιστορίας, ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς και Πανελλήνιο Κέντρο Μελέτης της Εθνικής Αντίστασης.

Όπως είναι γνωστό η Κερασιά (Άνω και Κάτω) διετέλεσε το κεντρικό σημείο αναφοράς της αντιστασιακής εποποιίας της Μαγνησίας κατά την διετία 1943-1944 με την δημιουργία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με δράση στο Πήλιο και στην Όθρυ . Είχε όλα τα χαρακτηριστικά μονάδος τακτικού στρατού και έφτασε να αριθμεί περί τους 3.000 στρατιώτες. Έχοντας στρατηγικό σκοπό την ανάπτυξη των παραπάνω γενικών δράσεων, το ΚΙ.ΠΟ.ΚΕ αναπτύσσει μια πολύπλευρη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς.

Ακόμη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολλά όμορφα ξωκλήσια. To καταπράσινο γήπεδο ποδοσφαίρου ταλαιπωρημένο πλέον από τις τελευταίες πλημμύρες του Κερασιώτη, το παλιό πηγάδι.

Στο τέλος του χωριού ο δρόμος θα σε οδηγήσει στην Άνω-Κερασιά, χωριό αναμνήσεων, θρύλου, ιστορικό χωριό. Στην είσοδο του χωριού το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης καθώς και τα χαλάσματα των σπιτιών θα γίνουν μάρτυρες, αποδείξεις για την καταστροφή που υπέστη το 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Πολλά ξωκλήσια υπάρχουν κι εδώ. Στην αμφιθεατρική πλατεία του η κεντρική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Πιο δίπλα το καμένο σχολείο και το “τσαϊρι” να θυμίζει τις παλιές καλές ημέρες.

Γύρω-γύρω βουνά με οξιές – δρυς – καστανιές και από εδώ οι δρόμοι που οδηγούν, στο Βένετο, στην Ι. Μονή Φλαμουρίου (όπου γιορτάζει στις 6 Αυγούστου), στο Πουρί οι οποίοι είναι κατάλληλοι για περιπατητές και λάτρεις μπορείς να φτάσεις μέχρι την ιερά μονή Σουρβιάς, καθώς και μέχρι τη κακοτράχαλη πλαγιά όπου άφησε τη τελευταία του πνοή ο Αλφόνς. Πολλές όμορφες μικρότερες διαδρομές δίπλα στο Κερασιώτη, όπως και γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

Στη Κάτω Κερασιά θα βρεί κανείς καλό φαγητό στις ταβέρνες του χωριού και παραδοσιακά προϊόντα από τους παραγωγούς του χωριού.

Το χωριό ορεινό με λίγες σε έκταση καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Κτηνοτρόφοι ,αγρότες, υλοτόμοι είναι τα κυρίως επαγγέλματα των κατοίκων.

Ως χόμπι των περισσότερων το κυνήγι αγριογούρουνου.

Στην Κερασιά μπορείς να έρθεις

Από τον Βόλο

Από την Λάρισα

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο