Η σήραγγα από την Κάρλα ανάμεσα σε Καλαμάκι και Κανάλια που θα οδεύει τα νερά προς το Αιγαίο (περιοχή Καμάρι Κεραμιδίου)
είναι τεχνικά εφικτή και χωρίς υψηλό κόστος οικονομικό, ενώ αν αύριο γινόταν εγκατάσταση της εργολαβίας δεν θα απαιτούνταν χρόνος μεγαλύτερος από δύο χρόνια και κατά περίπτωση ίσως και 1,5 χρόνος, υποστήριξε μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο Λαρισαίος γεωλόγος και μηχανικός Αλέκος Μπέλεσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπέλεσης εξήγησε ότι τα πετρώματα από το στόμιο που θα γινόταν η σήραγγα μέχρι την έξοδο στο Αιγαίο στην περιοχή Καμάρι μετά το Κεραμίδι είναι ασβεστολιθικά με υψηλό βαθμό απορρόφησης του νερού και εκεί υπάρχουν φυσικές καταβόθρες που όδευαν το νερό προς το Αιγαίο πριν την κατασκευή της τεχνητής Λίμνης. Αυτές στεγανοποιήθηκαν προκειμένου να κατασκευαστεί η τεχνητή λίμνη των 45.000 περίπου στρεμμάτων, ενώ παλιότερα η στάθμη και το εύρος της παλιάς Κάρλας πριν αποξηρανθεί, παρέμεναν σταθερά ακόμη και σε μεγάλες βροχοπτώσεις και πλημμύρες ακριβώς γιατί ένα μέρος τους όδευε στο Αιγαίο με φυσικό τρόπο.
Το έργο της κατασκευής της σήραγγας επί της ουσίας έρχεται να αποκαταστήσει το περιβάλλον μετά την τεχνική παρέμβαση που έγινε για να κατασκευαστεί η τεχνητή λίμνη και θα είναι ασφαλώς μία μόνιμη λύση που θα δώσει μια ασφάλεια στους αγρότες της περιοχής, ενώ δεν είναι λάθος η διεύρυνση της τεχνητής λίμνης κατά 20.000 στρέμματα που προτείνει ο νέος περιφερειάρχης με την ομάδα επιστημόνων γιατί και η αρχική πρόταση για την κατασκευή της τεχνητής Κάρλας ήταν σε αυτό το εύρος και έτσι θα υποβοηθηθεί και η άρδευση της περιοχής και θα υπάρχει και μία ζώνη ανακούφισης για πλημμυρικά φαινόμενα (buffer zone) .
Το κόστος του έργου συνέχισε, με σημερινές τιμές δημοσίου θα ήταν γύρω στα 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ για μια σήραγγα διαμέτρου 10 μέτρων και μήκους 10 περίπου χιλιομέτρων συν κάποια τεχνικά έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν (ίσως να έφτανε έτσι τα 50 εκατομ. ευρώ) ενώ ακριβώς επειδή τα πετρώματα είναι ασβεστολιθικά ίσως να μην απαιτείται επένδυση στο μεγαλύτερο μήκος αυτής ή ίσως και τα 10 χιλιόμετρα να γίνουν λιγότερα πχ 8 χιλιόμετρα αν οδεύσουν τα νερά στη συνέχεια στα ρέματα της περιοχής που καταλήγουν στη θάλασσα.
Όλα αυτά βέβαια απαιτούν μελέτη, αλλά το έργο είναι εφικτό και σε κόστος και σε χρόνο (λιγότερο από 2 έτη), κατέληξε ο κ,. Μπέλεσης για να προσθέσει πως έπρεπε ήδη να έχουν γίνει 4-5 ακόμη και 10 αναγνωριστικές γεωτρήσεις στην περιοχή για να δούμε την απορροφητικότητά των πετρωμάτων. Αυτές θα ήταν διαμέτρου μόλις μισού μέτρου και θα όδευαν τα νερά στον καρστικό ορίζοντα . Έτσι θα βοηθούσαμε και σε μία αποσυμφόρηση των νερών που έχουν κατακλύσει την έκταση των 180.000 στρεμμάτων, που θα επιτάχυνε και το χρόνο αποστράγγισης των νερών με την κατασκευή της σήραγγας και απορώ γιατί 3 μήνες μετά αυτό δεν έχει ήδη γίνει, κατέληξε.
- Πηγή:ΠΗΓΗ