Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού, Βένετο

Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού

Ο Ιερός Ναός χτίστηκε περί το 1750 - 1760, χρόνια δύσκολα για τους ΕΛΛΗΝΕΣ και την Ορθοδοξία .
Τότε όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η η σκλαβιά . Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν πριν απο 253 χρονια στις 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1767 όπως αναγράφει εντοιχισμένη λιθανάγλυφη πλάκα στο πίσω μέρος του Ιερού.

Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 1080/τεύχος δεύτερο/31-12-1982 ) ως χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.
Διαθέτει λιθανάγλυφα κοσμήματα εντοιχισμένα πινάκια, στέγη με σχιστόπλακες,  ξυλόγλυπτοτέμπλο σπάνιας λαϊκής τέχνης, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του Ιερού, ξυλόγλυπτο μεγάλο σταυρό στο κέντρο του τέμπλου, Ιερό χρυσόδετο Ευαγγέλιο, χειρόγραφο με διαμαντιένιες πέτρες, στο εξώφυλλο απεικονίζονται θρησκευτικές παραστάσεις  της εκκλησίας μας και αποτελεί Ιερό κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας, πίνακες του 18 ου αιώνα ακόμη και στέφανα για τους μελλόνυνφους.

Κατά την επισκευή στο εσωτερικό του Ναού βγήκαν στην επιφάνεια σημαντικά έργα τέχνης τα οποία ήταν καλυμμένα με σοβά και ασβέστη, όπως οι 10 σκαλιστές ξύλινες κολόνες (κίονες ) από το δάπεδο μέχρι την οροφή, τέχνη την οποία δεν συναντάμε σε καμία εκκλησία της εποχής εκείνης μέχρι σήμερα.

 

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Βένετο

Στα πανηγύρια έρχονταν στο χωριό πολλοί ξενιτεμένοι Βενετιώτες όπως και φίλοι από τα γειτονικά χωριά Πουρί, Κανάλια, Κεραμίδι και Κερασιά κυρίως όμως από το Πουρί απ' όπου κατάγονταν πολλές νύφες.

Συνέχισε την ανάγνωση  
Μετάβαση στο περιεχόμενο